رادیوگرافی پری اپیکال دندان bw
رادیوگرافی از دندانها
رادیوگرافی از فک و دندان ها به دو صورت داخل دهانی (intra oral) و خارج دهانی بمانند عکس کلی از فکین یعنی پانورکس می باشد .که رادیوگرافی داخل دهانی شامل: پری اپیکال – وایت بینگ – اکلوزال می باشد.
رادیوگرافی پری اپیکال دندان
پری اپیکال
انجام گرافی تک دندان یا پری اپیکال امروزه به روش پارالل یا موازی صورت می گیرد ، در حالیکه چندی پیش یا حتی امروزه در برخی مراکز به روش انجام گرافی با دست نیمساز یا(Bisect)انجام می شود ، که بیمار باید فیلم را در دهان خود بدون تکان دادن و جابجایی نگاه می داشت ، که این مطلب خود حائز اهمیت است .
زیرا بیشتر بیماران قادر به انجام اینکار نیستند که استرس دارند و یا درد ، و همچنین افرادی که مسن هستند ، و نمی توانند بطور صحیح اینکار را انجام دهند .
و همچنین زاویه دادن برای انجام گرافی برای کارشناسان غیر مجرب مشکل بوده و امکان تکرار گرافی را بالا می برد ، و یا ایجاد cone cut در گرافی می کند ، و موضوع دیگر اینکه بیشتر دندان پزشکان معتقدند که روش پارالل به نوعی اندازه طول دندان را نزدیکتر به واقعیت به تصویر می کشد .
رادیوگرافی پری اپیکال دندان
روش Parallel روشی است که :
انجام آن با فیلم نگهدارهای داخل دهانی XCP (Extension cone paralleling technique) صورت می گیرد . این فیلم نگهدارها شامل : بایت پلاک پلاستیکی ( bite block) – میله راهنما – و یک حلقه هدف گیر (aiming ring ) می باشد که باید بطور صحیح نصب گردد ، یعنی بایت بلاک و فیلم در مرکز رینگ باشند .
فیلم نگهدارهای XCP مشمول سه موردند که برای انجام گرافیهای پری اپیکال و بایت وینگ مورد استفاده قرار می گیرند .که برای سرعت عمل و تسهیل کار کارشناسان هر بایت بلاک یک رنگ دارد .
Bitewing-anterior-posterior سه مورد بایت بلاکی هستند که می توان تمامی گرافیهای پری اپیکال را با آنها انجام داد .
Bitewing بهترین مورد برای مشاهده پوسیدگیهای بین دندانی هست،که در آن تاج دندانهای بالا و پایین به وضوح به تصویر کشیده می شود .
Posterior برای گرافی دندانهای خلفی است و شامل بررسی تاج و ریشه و ساختمانهای اطراف ریشه می باشد .
Anterior برای گرافی دندانهای قدامی می باشد و شامل بررسی تاج و ریشه و ساختمانهای اطراف ریشه می باشد،مخصوصا لیگامان پریودنتال .
برای انجام گرافی پری اپیکال کل دندانها حفره دهان را به ۴ ناحیه تقسیم می کنند که با ۱۴ فیلم بررسی می شود،بایت وینگ نیز با ۴فیلم بررسی می شود .
ناحیه دندانهای اینسایزور( Incisor)که شامل دو دندان سنترال ودو دندان لترال است .
ناحیه دندانهای کنین ( Canine) که شامل یک دندان نیش در هر طرف است .
ناحیه دندانهای پره مولار (pre molar) که شامل دندانهای اسیای کوچک می باشد .
ناحیه دندانهای مولار (Molar)که شامل دندانهای اسیای بزرگ می باشد .
تنظیم فیلم:
در نواحی قدامی فیلم بصورت عمودی در دهان قرارمی گیرد که علت آن تنگی قوس فکی موجود در این ناحیه است و همچنین اندازه دندانها که از دندانهای دیگر بلندترند . بنابراین هرچه فیلم باریکتر باشد کمتر دچار خمیدگی می شود و ریشه دندان نیز کات نمی شود .
در نواحی خلفی فیلم بصورت افقی قرار می گیرد یعنی محور طولی فیلم عمود بر محور طولی دندان قرار میگیرد .
و همچنین برای انجام گرافی دندانها باید بین بایت بلاک و دندانهای مخالف از رول پنبه استفاده کرد تا XCP بطور صحیح قرار گیرد و همچنین مریض راحت تر بتواند گاز بگیرد .
استریلیزاسیون:
بعداز استفاده از xcp آنها را با آب گرم شستشو داده و قطعات را در مکانهای استریلیزه بگذارید، در فضایی میان اتو کلاو (دور از دیواره ها و المنت های گرمایی اتو کلاو) قرار دهید .
دوره گردش اتو کلاو را تنظیم کرده ،دمای آن از ۲۷۰ درجه فارنهایت یا ۱۳۲ درجه سلیسیوس تجاوز نکند .
از گلوتر آلدهید بر پایه فنول استفاده نکنید .
از مواد گندزدا و مواد ضدعفونی کننده استفاده نکنید .
قطعات پلاستیکی عمر محدودی دارند و باید بطور دوره ای جایگزین شوند، هر روشی از استریلیزاسیون عمر قطعات پلاستیکی را کوتاه کنید
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.